top of page

Faaliyet Alanlarımız

Aile Hukuku

Aile ve Boşanma Hukuku

Aile Hukuku

Aile hukuku; isminden de anlaşılacağı üzere aile ile ilgili olan tüm konuları kapsamaktadır. Türk Medeni Kanunu’na göre düzenlenen aile hukuku, bireylerin en sık başvurduğu hukuk alanları arasında yer almaktadır.

Aile; toplumun en küçük ve en önemli bölümlerinden bir tanesidir. Bu nedenle ailede meydana gelen problemlerin çözülmesi toplum yapısını doğrudan etkilemektedir. Toplumun en küçük yapı taşı olan ailenin korunması güvenli ve huzurlu bir toplumun oluşturulması demektir. Aile bireyleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve davranış bozuklukları evliliğin devamını güçleştirebilir. Her ne kadar arzu edilmese de boşanma gündeme gelebilir. Hukuki ve psikolojik bir süreç olan boşanmanın en doğru ve kayıpsız şekilde yönetilmesi ve tarafların haklarının korunarak en başarılı şekilde sonlandırılması tüm aile bireyleri için tarifsiz bir öneme sahiptir.

Boşanma Hukuku

Aile hukuku konuları arasında yer alan boşanma davası en fazla merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Bilindiği gibi evlilik işlemleri resmi memur önünde yapılmaktadır. Boşanma işlemleri ise tarafların mahkemelerde yapılan yargılama neticesinde elde edilen kararın ilgili nüfus müdürlüğündeki nüfus kaydına işlenmesiyle sonuçlanır. Boşanma davasının Anlaşmalı, çekişmeli boşanma davası gibi türleri vardır. Aile mahkemesinde ve özel hukuk davalarında farklı usullere göre yürütülen bir dava türü olan Boşanma davası, Kanun kapsamında sayılı nedenlere dayanabilir.

Mahkemeler, boşanma davası yargılaması sonunda, tarafların talepleriyle sınırlı olmak koşuluyla, mal paylaşımı haricinde tüm çekişmeleri ortadan kaldıracak bir şekilde karar vermek zorundadır. Mal paylaşımı ise, başka bir dava şeklinde yürütülmelidir. Mal davası boşanma kararından sonra açılıp karara bağlanır.

Türkiye’de boşanma davaları 2 türlü olmaktadır. Bunlardan birincisi anlaşmalı boşanma davası, bir diğeri ise çekişmeli boşanma davasıdır.

 

Anlaşmalı boşanma davası, her iki tarafın da boşanmak istemesi ve boşanmanın sonuçları ile ilgili hususlarda hem fikir olması durumunda eşlerden biri veya her ikisinin  hukuki yollara başvurarak anlaşmalı boşanma talep etmesiyle gerçekleşir. Eşlerin boşan ile ilgili anlaşmaları bir boşanma protokolü ile düzenlenir. Boşanma Protokolü hakimin onayına sunulur. Anlaşmalı Boşanma davasında eşler, müşterek çocuğun velayeti hakkında kendi aralarında karar verir. 

Çekişmeli boşanma davasında ise hâkim takdir yetkisine sahiptir. Yargı sırasında mahkemeye sunulan deliller, gerekli incelemeler ve soruşturmalar, sosyo- ekonomik durum tespitleri yapılmakta ve uzman pedagog veya sosyal hizmet uzmanlarından bir rapor alınmaktadır. Çocuğun velayetinin hangi eşe verileceği hâkim hükmüyle karara bağlanmaktadır. Anne ve baba boşanma sonucu velayeti aldıktan sonra çocuğun çıkarlarında bir değişiklik olursa, velayeti değiştirmek için bir velayet davası açabilir. Velayeti kendinde olan anne ve / veya baba çocuğun çıkarlarına karşı hareket ederse, velayeti kaldırmak da mümkün olabilir.

Tanıma ve Tenfiz Davası

Yurt dışında alınan boşanma kararı alındıktan sonra bunun ülkemizde geçerliliği olması tanıma tenfiz davası ile olmaktadır. Uygulamada genellikle Fransa’da, Danimarka’da, Belçika’da, İsviçre’de, Suudi Arabistan’da, Yunanistan’da, Avusturya’da, Hollanda’da, Amerika’da, Almanya’da, İngiltere’de boşanan çiftler adına alınan boşanma, ayrılık ve evliliğin butlanı kararının tanınması yapılmaktadır. 

Tanıma davası, yabancı mahkemenin kararlaştırmış olduğu boşanma kararının Türkiye’de geçerli olması için açılan davadır. Yalnızca boşanma kararının Türkiye’de geçerli olması isteniyorsa tanıma davası açması yeterlidir. 

Tenfiz davası, icrai nitelikte olan kararlar adına tenfiz davası açılabilir. Tanıma davasında durum tespitine yönelik karar varken tenfiz davasında icrai nitelikteki kararın icraya geçmesi adına açılan bir dava türüdür. Boşanma kararı ile birlikte velayet, nafaka, tazminat gibi icrai hükümler verilmiş ve ülkemizde geçerli olması isteniyorsa tenfiz davası açılması gerekmektedir. 

Tanıma tenfiz davası açılmadığı takdirde Türkiye’de boşanma kararının herhangi bir hükmü yoktur. İlerleyen zamanlarda çiftler başkasıyla evlenmek istedikleri takdirde evlenemeyecektir. Bunun yanında miras paylaşımında eş mirasa pay olacak, yurt dışında verilen boşanma hükmüyle birlikte verilen nafaka, tazminat gibi sonuçlardan yararlanamayacaktır. 

Ofisimiz aile hukuku konusunda, toplumun en değerli kurumu olan aile kurumunun kuruluşu ve bireyleri minimum zarar ile çıkmalarını sağlayacak şekilde boşanmalarını sağlamak sebebiyle; boşanma davalarının düzenli takibi, evlenmeden önceki mal ayrılığı sözleşmelerinin hazırlanması, evlilik işlemleri, boşanma, evlilik sonrası mal paylaşımları, çocukların velayeti, her türlü nafaka belirlenmesi ve icrası gibi çeşitli hususlarda müvekkillerine hizmet sunmaktadır.

Ayrıca miras ve mirasa ilişkin varlık planlanması, yerli ya da yabancı fonların kurulması, vasiyet ve miras sözleşmelerinin düzenlenmesi, veraset ve intikal işlemlerinin yürütülmesi, reddi miras, tasarrufların iptali, tereke tespiti, izale-i şûyu (ortaklığın giderilmesi ), ecr-i misil vb. diğer konularda hukuki hizmetler de sunulmaktadır.

Aile Hukuku Kapsamında Sunduğumuz Hizmetler

  • Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davasının açılması ve takibi,

  • Boşanma ve soy bağı davalarının yürütülmesi, 

  • Anlaşmalı boşanmalarda protokol hazırlanması, 

  • Çekişmeli boşanma davalarında maddi ve manevi tazminat taleplerinin hazırlanması, 

  • Boşanmadan sonra mal varlığı tasfiyesinin yürütülmesi, 

  • Velayet, vesayet ve nafaka davaları ile ilgili sürecin yürütülmesi, hükümlere aykırı davranılmasına karşı hukuki çözüm yolları üretilmesi, 

  • Aile içi şiddet ve benzeri hallerde tedbir kararı alınması, 

  • Evlat edinmeden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü, 

  • Evliliğin iptali davalarının takibi, 

  • Evlat edinme davalarının takibi, 

  • Evlenecek taraflar arasında yapılacak evlilik sözleşmeleri (mal rejimi) hakkında danışmanlık hizmeti sağlanması, 

  • Nişanlanmanın sona ermesinden kaynaklanan hukuki ihtilafların yürütülmesi, 

  • Aile Mahkemelerinde görülen tüm uyuşmazlıkların çözümü, 

  • İhtiyati tedbir kararının alınması, 

  • Yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi, 

  • Miras ve mirasa ilişkin varlık planlanması, 

  • Vasiyet ve miras sözleşmelerinin düzenlenmesi, 

  • Reddi miras 

bottom of page